seaweed_web.jpg
 

Tare som mat

Mens folk i Asia har hatt en lang tradisjon for å spise tang og tare som sjø-grønnsaker, har vi i Europa så vidt begynt å gjenoppdage sjøvekster som en viktig næringskilde fra havet.

Vikingene visste at tang var rik på vitaminer og mineraler, og etter krigen ble tang og tare brukt til bl.a. dyrefôr.


I dag er vi i ferd med å lære taren å kjenne på nytt.

Det er ikke bare sushi-bølgen som har inntatt Europa (der tangarten NORI er brukt som innpakking av mye god sjømat), men profilerte kokker i Norden står i bresjen for å bruke havets vekster i det moderne nordiske kjøkkenet.
I tillegg kan særlig sukkertare og butare bidra til et variert vegetarisk eller vegansk kosthold, da de inneholder mye verdifull næring.


Noen av helse-effektene av tare (store brune alger) er:

  • Saltsmaken kommer fra sunnere typer salt enn vanlig bordsalt (f. eks. kalium-klorid, istedenfor natrium-klorid). Det betyr at med å bruke tare som saltkilde i maten din, er risikoen for å få karsykdom eller høyt blodtrykk lavere.

  • Tare er både fiberrik og lite fet, og inneholder mange viktige mineraler og vitaminer.

  • Tare kan være en viktig kilde for jod, som nordmenn står i fare å ha for lavt inntak av. Særlig butare er en bra kilde for jod med konsentrasjoner, som ligger innenfor den anbefalte dosering for voksne.


Generelt oppkonsentrerer tare all næring fra sjøvannet rundt. Rent vannmiljø er derfor en forutsetning for taren av høy matkvalitet. TANGO Seaweed har fått økologisk godkjenning av tare-produksjonen på Skarveskjæret og jobber aktivt for matprodukt som er sunne for både mennesker og miljø!

 

NÆRINGSINNHOLD

BUTARE
Protein (% tørrvekt) 9-20
Fett (%) 1-2
Karbohydrater (%) 46
Kalsium (ppm) 11670
Kalium (ppm) 7.4
Magnesium (ppm) 8960
C-vitamin (ppm) 100-500
Vitamin B12 (ppm) 50
Vitamin B6 (ppm) 62
Vitamin B1 (ppm) 5.5
Jod (ppm) 165
Jern (ppm) 126

SUKKERTARE
Protein
(% tørrvekt) 6-11
Fett (%) 0.5
Karbohydrater (%) 61
Kalsium (ppm) 8910-9282
Kalium (ppm) 5
Magnesium (ppm) 5670-6944
C-vitamin (ppm) 13-18
Jod (ppm) 5000
Jern (ppm) 100

Fra: Morrissey, J.; Kraan, S. & Guiry, M.D. 2001: A Guide to Commercially Important Seaweeds on the Irish Coast.